Een hond opvoeden of trainen gaat niet altijd even makkelijk en is vaak hard (maar ook leuk!) werken. Hoe meer energie je zelf steekt in de opvoeding, hoe meer plezier je van je viervoeter zal hebben. Want zeg nu zelf, er is niets leuker en meer ontspannen dan een hond die je voor honderd procent begrijpt en aanvoelt zonder veel woorden te moeten gebruiken. Om je te helpen deze opvoeding of training in goede (en leuke) banen te leiden kan je steeds vertrouwen op Hunn, ik neem je graag mee in de wondere wereld van de hond en leer je op een leuke en leerrijke manier bezig zijn met je pup, puber, volwassen of senior hond.

Hunn kiest voor maatwerk. Je kan bij mij terecht voor diverse privélessen, ongeacht de leeftijd en het ras van de hond. We kunnen de lessen steeds bijsturen of aanpassen waar nodig. Het belangrijkste werkinstrument is de relatie tussen jou en je hond. De manier bij uitstek waarop je hond laat weten wat hij voelt, is zijn lichaamstaal. Hier gaan we dan ook nauwkeurig op letten; je leert je hond ‘lezen’ en dus ook zijn grenzen respecteren.

Ik streef naar een unieke vertrouwensband tussen hond en eigenaar en maak hiervoor gebruik van spel, oefeningen en duidelijk grenzen afbakenen. De trainings- en opvoedmethodes zijn steeds beloningsgericht. Honden zijn immers opportunisten en zullen steeds datgene kiezen wat hen het meeste voordeel oplevert. Hoe leuker de trainingen met jou dus zijn, hoe liever hij met jou zal willen werken en hoe meer controle je over je hond hebt. Daarnaast leren we je hond ook met zelfvertrouwen in het leven staan, want honden die fysiek én mentaal in balans zijn zorgen voor minder probleemgedrag.

PRAKTISCHE INFO
____________________

De trainingen gaan steeds door bij jou thuis of op een vooraf afgesproken locatie, afhankelijk van hoe de trainingen verlopen en of we tussen bepaalde prikkels (zoals een park, stad, bos,…) willen werken.

Ben je geïnteresseerd in één of meerdere les(sen)? Na een eenmalig intakegesprek (€50, 1-2u) kan je kiezen voor:

  • een enkele les (40 euro)
  • lessenpakket van 5 lessen (175 euro).

*De prijzen zijn exclusief vervoerskosten, deze worden aangerekend vanaf 5km buiten de Ter Rivierenlaan te Deurne en bedragen 0,40c/km (heen en terug).

*Elke les duurt 45-60min afhankelijk van de leeftijd en algemene conditie van de hond. De lessen bestaan uit praktijkgerichte oefeningen, onderbouwd met een theoretische uitleg en worden steeds op maat van de hond aangeboden.

Socialisatie

Socialisatie begint reeds in het nest bij de moeder en nestgenootjes. Ze leren wat kan en niet kan, hoe ze moeten spelen met soortgenootjes en hoe hard ze elkaar mogen bijten. Idealiter stelt de fokker de pups al (gecontroleerd) bloot aan allerlei voorwerpen, geluiden, dieren, kinderen en situaties. De belangrijkste socialisatieperiode loopt namelijk van drie tot twaalf weken en alles wat als ‘normaal’ wordt beschouwd in deze periode zal in zijn verdere leven ook geen probleem vormen. Helaas wil er soms al wel eens iets mislopen in deze periode of zijn nieuwe prikkels toch intenser dan verwacht. Deze les begeleidt je pup naar een volwassen leven waarin nieuwe prikkels geen probleem vormen. Heb je een oudere of adoptiehond en wil je hem graag begeleiding bieden in nieuwe situaties (denk aan openbaar vervoer, stad, auto,…)? Ook dat kan uiteraard. We houden hierbij steeds rekening met de lichaamstaal van de hond en zorgen ervoor dat hij op een aangename manier kan wennen aan de prikkels.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid betekent meer dan enkel de typische oefeningen die aangeleerd worden in de hondenschool. Het is ook een vorm van opvoeding, samen werken aan oefeningen die een band scheppen tussen hond en baas. De oefeningen zo afstellen dat ze naast het ‘gehoorzamen aan de baas’ ook leuk zijn, en vaak ook een functie hebben. Zo kan bijvoorbeeld ‘plat’ een leuk trucje zijn waarin je hond plots op zijn zij gaat liggen én kan dit ook van pas komen wanneer je hond bij de dierenarts op een rustige manier onderzocht moet worden. In deze les leren we hoe je je hond iets aanleert, hoe en wanneer je beloont en wanneer je het meeste kans op succes hebt. Indien je reeds aangesloten bent bij een hondenschool maar hier en daar ergens tegenaan loopt, dan is deze les ook iets voor jullie.

Hersenwerk

Het woord zegt zelf al een beetje wat we met deze lessen doen, namelijk de hersenen van de honden aan het werk zetten. Hoewel dit op een leuke en ontspannende manier gebeurt zal je zien dat veel honden toch moe zijn na een tijdje ‘hersenwerken’, het zorgt namelijk voor een mentale in plaats van een fysieke inspanning. Bij hersenwerk zoekt de hond voertjes (of een speeltje) tussen verschillende soorten materialen. Hij moet hierbij leren zijn neus te gebruiken en daarbij ook nadenken hoe hij zijn voertjes of speeltje zal kunnen vinden. De moeilijkheidsgraad kan steeds aangepast worden, zo zal hij niet enkel zijn neus maar ook soms zijn poten en/of mond gebruiken om bij de beloning te komen. Hersenwerken samen met je hond is een ontspannende activiteit die voor elke hond en baas geschikt is ongeacht leeftijd en conditie. Het geeft je hond zelfvertrouwen, rust en zorgt voor een nog betere band tussen hond en baas.

Wandelen zonder trekken

Wanneer je denkt aan wandelen met de hond, heb je waarschijnlijk een beeld van een ontspannen hond aan een ontspannen lijn in gedachten. Helaas heeft niet elke hond geleerd om netjes aan de lijn te wandelen waardoor de wandelingen niet meer zo leuk zijn en dus ook minder voorkomen. Net zoals andere oefeningen kan dit gelukkig ook aangeleerd worden. Tijdens deze lessen werken we aan de relatie hond - baas, bakenen we de grenzen af van het vrij wandelen vs. het netjes wandelen en zorgen we ervoor dat het wandelen weer een plezier wordt en even ontspannend is voor hond als voor baas. Heb je een pup of puber in huis die nog wat begeleiding kan gebruiken? Hoe vroeger je start met de oefening, hoe beter de resultaten.

Hondentaal leren begrijpen

Doorheen de lessen zal je mij regelmatig iets horen zeggen over de houding of lichaamstaal van je hond. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind dat je niet enkel de oefening correct uitvoert maar ook leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag vertoont of waarom hij bijvoorbeeld een oefening niet (meer) wil doen. Honden vertellen ons immers voortdurend hoe ze zich voelen door hun lichaamstaal, het is aan ons om deze taal te begrijpen en hen zo beter te kunnen begeleiden. Dit onderdeel in het lesaanbod vormt geen aparte les maar is wel een deel van elke les, honden trainen of opvoeden gaat hand in hand met het leren lezen van je eigen hond. Want wanneer je begrijpt waarom een hond op een bepaalde manier reageert, kan je ongewenst gedrag in de toekomst leren vermijden. Het is vanzelfsprekend dat wanneer jij je hond begrijpt en zijn grenzen respecteert, je hond ook meer vertrouwen in je krijgt en dus jullie relatie alleen maar sterker kan worden.

Fun, balans en coördinatie

Zelfbewustzijn speelt een grote rol in het zelfvertrouwen van een hond. De meeste honden weten niet dat ze achterpoten hebben, of toch niet dat ze deze ook bewust kunnen gebruiken. Naast het werken aan de bewustwording van hun lichaam worden in deze lessen ook belangrijke spieren getraind tijdens allerlei leuke oefeningen, waaronder balans leren vinden of verschillende houdingen uitvoeren. Hiervoor maken we gebruik van matjes, opstapjes, wiebelkussens, cavaletti’s, enz. Elke les start met een opwarming zodat de spieren soepel zijn en we zorgen ervoor dat de hond de oefening rustig en beheerst leert uitvoeren, zo beperken we de kans op blessures en werken we aan een goede mentale en fysieke conditie. Let wel, deze lessen zijn uitsluitend te volgen door baasjes met honden die fysiek in een goede conditie zijn, geen blessures hebben of de nodige toestemming van hun dierenarts hebben.